Hout impregneren

Door hout te impregneren wordt het duurzamer en kan het voor buitentoepassingen gebruikt worden. Geïmpregneerd hout wordt ook wel gewolmaniseerd hout genoemd, maar dit is niet hetzelfde. Gewolmaniseerd hout is een verouderde term voor hout dat bewerkt is met wolmanzouten, een stof die tegenwoordig niet meer gebruikt mag worden. Ons geïmpregneerde hout is verduurzaamd met Tanalith® E en Tanalith® Tanatone volgens de vacuüm- en drukmethode en heeft een KOMO® certificaat. Houtsoorten die vaak geïmpregneerd worden zijn douglashout, vurenhout en grenenhout. Vuren- en grenenhout zijn van nature niet erg duurzaam en kunnen daarom onbehandeld niet voor buitenprojecten gebruikt worden. Maar als het hout geïmpregneerd wordt, kan dit wel. Douglas hout kan wel onbehandeld worden toegepast buiten, maar geïmpregneerd douglas gaat langer mee. Wil je meer weten over geïmpregneerd hout en of dit voor jouw buitenproject geschikt is? Neem gerust contact op of kom langs voor persoonlijk advies.

Certificering geïmpregneerd hout

Van der Sijde Houtverduurzaming is voor het impregneren volgens de vacuüm- en drukmethode KOMO® gecertificeerd. Wij verduurzamen hout onder vacuüm en druk met een houtverduurzamingsmiddel. Dit voorkomt aantasting van het hout door houtaantastende organismen. Het verduurzamingsmiddel is het wettelijk toegestane middel Tanalith E 3462 (nummer NL-0008998) met werkzame stoffen basiskopercarbonaat, propiconazool en tebuconazool. 

Het behandelde hout kan gebruikt worden voor gebruiksklasse 1, 2, 3 en 4, met uitzondering van hout dat in permanent contact zal komen met water of voedingsmiddelen, in visvijvers of als zaagsel in dierenverblijven. Bij de verwerking van dit product moeten de normale veiligheidsvoorschriften zoals bij onbehandeld hout in acht worden genomen: draag handschoenen bij het omgaan met hout en voorkom inademing van zaagsel. Bewerkingen aan het hout moeten zijn voltooid voordat het behandeld wordt.

Als onvermijdelijk is dat bewerkingen na de houtverduurzaming plaatsvinden, moeten de bewerkte delen worden nabehandeld met een voor die toepassing toegelaten middel. Afkortstukken en zaagsel moeten als huishoudelijk afval (particulier) of bedrijfsafval (professioneel) worden afgevoerd. Het is niet toegestaan deze in open haard, houtkachel of open vuur te verbranden. Aan het einde van de gebruiksperiode moet verduurzaamd hout volgens de dan geldende wettelijke voorschriften worden verwijderd.

Stichting Keuringsbureau Hout

De Stichting Keuringsbureau Hout (SKH) geeft het KOMO® productcerticaat af. De SKH ziet er op toe dat het onder vacuüm en druk impregneren volgens vaste richtlijnen wordt uitgevoerd. Het zorgt ervoor dat het eindproduct voldoet aan de gestelde eisen voor het verduurzamingproces en het eindproduct. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de SKH: www.skh.org.

Op de website van onze branchevereniging Verduurzaamd Hout Nederland kun je ook meer informatie vinden over geïmpregneerd hout.

Veelgestelde vragen over geïmpregneerd hout

Bij Van der Sijde Hout krijgen we vaak vragen over geïmpregneerd hout. Hier beantwoorden we alvast de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op! Onze medewerkers hebben verstand van zaken en helpen je graag verder.

Wat is geïmpregneerd hout?

Is geïmpregneerd hout giftig? Is geïmpregneerd hout veilig?

Wat zijn de voordelen van geïmpregneerd hout?

Is geïmpregneerd hout chemisch afval?